Calvera

Kdyby se našinec choval v ekonomických záležitostech jako náš stát, jak by asi dopadl? Co myslíte, zavřeli by ho dřív nebo by spíše zbankrotoval?

Co by byli lidé bez peněz?

Pokud my lidé něco hodně chceme a nejednou jsme ochotni udělat pomalu cokoliv, jen abychom to získali, jsou to peníze. Pro ty je člověk nejednou dokonce ochoten i pracovat! Samozřejmě žertuji, ale skutečnost už je taková. Kvůli získání peněz se zabýváme nejrůznějšími výdělečnými činnostmi, kvůli nim nejednou podnikáme, abychom je měli, spoříme si je. A to proto, abychom je zase jednoho dne mohli utratit, tedy směnit za nějakou protislužbu, za zboží nebo služby, jež nám právě a pouze za peníze jsou k dispozici.

španělská mince

Peníze jsou téměř dokonalý platební prostředek, kterým nikdo z nás neopovrhne. Ovšem mají i pár nedostatků, mezi nejzávažnější z nichž patří to, že se velice často rozkutálejí dříve, než by si to člověk přál, a potom nám logicky scházejí.

Tomuto právě zmíněnému jevu se dá někdy zabránit tím, že člověk utrácí s rozvahou, že nerozhazuje a naopak si pokud možno i nějakou tu korunu odkládá na případné horší časy. Ale někdy to přesto nevyjde, a pak je nutné poohlédnout se po nějaké půjčce, aby měl člověk, kterého to potká, aspoň na běžné životní potřeby.

švýcarské franky

A když se bavíme o půjčkách pro lidi, kteří se dostali do finančních obtíží, dá se vyzdvihnout třeba hypotéka na družstevní byt. Jakkoliv by se totiž mohl někdo domnívat, že je jedna půjčka jako druhá, ve skutečnosti tomu tak není. Každá má nějaké své přednosti, a k přednostem této nebankovní hypotéky patří to, že ji dostanou obvykle i ti, kdo by na žádnou jinou půjčku nedosáhli. A sice proto, že kvůli nezbytné zástavě nemovitosti není třeba, aby se tu složitě prokazovaly extrémně vysoké příjmy, čisté registry dlužníků a podobně. Takže tu uspějí i ti, kdo jsou v dost složité ekonomické situaci. A protože se tu žádost schvaluje rychle, peníze jsou rychle vyplaceny, je tu flexibilní doba splácení a výše splátek a příznivé úroky, je právě tato půjčka nejednou nad zlato.